Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
podłoże
Autor Wiadomość
Barakuda164 Offline
Junior Member
**

Ilość postów: 9
Reputacja: 0
podłoże
Co jest lepsze dać podłoże ziemie ogrodową ? czy kupić już gotowe podłoże np.SERA FLOREDEPOT? Bo noszę się zamiarem zrobienia resetu w akwarium (112 L)
A bo mam teraz żwirek a rośliny bardzo słabo rosną. Myślę że wymiana żwirku będzie dobrym chyba rozwiązaniem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2011 20:00 przez Barakuda164.)
01-01-2011 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
pioter Offline
Junior Member
**

Ilość postów: 27
RE: podłoże
No chyba żartujesz z ta ziemią ogrodową.

Zwykły żwirek. Do tego możesz dorzucić to podłoże które wymieniłeś + jakieś nawozy w międzyczasie tylko uważaj żeby nie przesadzić.

Roślinom jednym czynnikiem nie dogodzisz. Więc nie możesz się ograniczać tylko do odpowiedniego podłoża. Ważne jest także oświetlenie i CO2.
01-02-2011 10:49
Barakuda164 Offline
Junior Member
**

Czy jest jakiś sposób sprawdzić czy oświetlenie jest prawidłowe ?Mam u siebie zamontowane świetlówki 2x20W ( 1 sun-glo,2Aqua-glo, akwarium 112 l) i sam żwirek na 5cm. Rośliny nie rosną lub słabo rosną. Oświetlenie pali się 12 godzin. Glonów co się cieszę nie widzę.Wymieniam wodę raz w tygodniu 20% i daję preparat Nitrate Minus. A CO2 nadaje się do takiego małego akwarium? Bo nie wiem gdzie robię błąd. Stawiam na podłoże bo zaobserwowałem, że rośliny nie ukorzeniają się lub słabo.
01-03-2011 20:53
tomek Offline
Member

Ilość postów: 63
Napisz jakie masz rośliny i jak długo i ile urosły (jeżeli w ogóle) w jakim czasie.
I jak znasz parametry wody to też lepiej żebyś napisał.

Oczywiście możesz spokojnie nawozić akwarium tej wielkości... tylko zastanów się czy jest sens. Sens jest tylko wtedy gdy roślin jest znacznie więcej niż ryb.
01-04-2011 18:42
Barakuda164 Offline
Junior Member
**

Kryptokoryna Wendta brązowa,Ceratophyllum demersum (Rogatek),Nurzaniec Śrubowy. Był inne ale nie utrzymały się. Akwarium założyłem od połowy września. Żwirek kupiłem w sklepie i go wygotowałem i myślę, że tu źle zrobiłem. Jedynie kryptokoryna się ukorzenia i wypuszcza małe pędy. Trawa jest w takim samym stanie jak ją posadziłem. Rogatek rośnie ok 1 cm na dwa tygodnie i jest bardzo cienki (łodygi jak nitki). Może jakiś nawóz powinienem podawać, jeśli tak to jaki. Ph ok 6.5- 7. Myślę o CO2 jeśli to pomorze.
01-04-2011 21:06
tomek Offline
Member

No musiałeś gdzieś popełnić błąd... bo roślin jakoś superwymagających nie masz. Nurzaniec w tych warunkach powinien rosnąć.... i od września to powinien mieć już przycinkę :/

Myślę że jeżeli masz rybki w akwarium to niestety problem nie leży w CO2. Kombinuj z oświetleniem, spróbuj może nawożenie.

Ale ja bym się skłaniał na Twoim miejscu do restartu i zmiany podłoża na jakieś inne... bo skoro mówisz że rośliny się nie zakorzeniają. Niekoniecznie musi być to podłoże dedykowane dla roślin. A co do wygotowywania żwirku to nie wiem. Ja nigdy takiego czegoś nie robiłem i jak startowałem akwa to zwykle po paru dniach od startu rośliny już zaczynały wegetować (wypuszczały nowe korzenie i liście).
01-05-2011 16:56
Barakuda164 Offline
Junior Member
**

Tak zrobię tylko jeszcze sorbuje z nawozem bo dzisiaj kupiłem Tetry preparat. Zacznę powoli kupować potrzebne rzeczy aby zrobić restart . Może masz jakieś typy od nośnie podłoża czy kupić gotowe w kubełkach czy workach np bazaltowe. Jakie jest najlepsze. Bo różnie mówią i słyszałem o ziemi ogrodowej także. A jaką masz u siebie?
01-05-2011 21:18
tomek Offline
Member

No ja mam taki żwirek;
[Obrazek: zwir.jpg]

I rośliny rosną normalnie. Oczywiście nie jest to akwarium roślinne więc nie nawoże niczym.

Ziemia ogrodnicza taka jaka jest w sklepach ogrodniczych na pewno nie nadaje się do akwarium więc pewnie zasłyszałeś bzdurę albo może coś źle zrozumiałeś.

Co do firmowych podłoży to oczywiście są one lepsze niż zwykły żwirek (przynajmniej przez jakiś okres czasu) ale w zwykłym żwirku takie rośliny jak masz również powinny rosnąć. Więc to Twój już wybór czy weźmiesz zwykły żwirek czy jakieś firmowe podłoże.

Natomiast jak będziesz kupował to zwróć uwagę na jasność podłoża. Na ciemnym podłożu ryby są mniej płoche i ładniej wyglądają. Niektóre firmowe podłoża są zbyt jasne bo są robione z myślą o akwarium roślinnym gdzie i tak całe dno jest zarośnięte Smile więc nie ma znaczenia że jest jasne.

Dla porównania powiem że ten żwirek co ja mam był trochę za jasny na początku. Później jak dno trochę obrosło brudem/glonami/roślinami to już było okSmile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2011 11:22 przez tomek.)
01-06-2011 11:21
Barakuda164 Offline
Junior Member
**

Co do ziemi ogrodowej
http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny...-po-kroku/
http://allegro.pl/podloze-akwarystyczne-...48250.html
Dla tego się pogubiłem.
Tetra CompleteSubstrate 5.8kg podłoże nawóz tylko muszę trochę kasy nazbierać bo bym potrzebował 12 -15 kg co by na akwarium 112 L dało 4-5 cm podłoża.
Dziękuje Ci kolego za wymianę poglądów. Mądrego za wsze warto posłuchać.
Pozdrawiam Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2011 21:03 przez Barakuda164.)
01-07-2011 21:02
Odpowiedz 

Dobre oświetlenie akwarium to ważna sprawa
glony w akwarium spędzają Ci sen z powiek ?