Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kłopot z woda
Autor Wiadomość
magdac Offline
Junior Member
**

Ilość postów: 5
Reputacja: 0
Kłopot z woda
Witam.
Od 2 miesiecy ucze sie jak obchodzic sie z rybkami i musze przyznac ze jest to trudniejsze niz mi sie wydawalo. Mam akwarium 90 litrowe filtr fluval U3 do tego pompka z deszczownia.
Oswietlenie - dwie halogenowki (chyba) nie wiem dokladnie bo dostalam je razem z pokrywa i akwarium około 10h dziennie.
Obsada to: 2 kirysniki lamparcie, 4 mieczyki, 2 neonki, 1 otosek, 5 glonojadow, 2kiryski panda, 2 albinosy, 2 lamparcie i 2 spizowe, 5 platynek, 9 danio - pewnie za duzo tych rybek ale jak mowiłam raczkuje i troche uszcześliwiono mnie nadprogramowymi rybkami.
Karma -naprzemian tabletki, larwy ochotki sporadycznie płatki. Zawsze rano i wieczorem.
Parametry wody: Cl2-1, PH - 8. No2-1, No3- pomiedzy 100 a 250, KH-10, GH-16 (test tetra 6 in1)
Problem w tym ze mam mleczna wode. odmulanie dna i podmiany wody raz w tygodniu niewiele pomagaja. W miedzyczasie przyplatalo sie jakies chorobsko ale opanowalam je sola akwarystyczna i lekarstwem na ospe. Rybki sa żywe i ruchliwe nie wygladaja juz na chore. tylko ze ta metna wod amnie martwi. wiem ze mam za duze stezenie no3 tylko nie wiem jak to opanowac. czekam na podpowiedzi i uwagi
04-29-2010 18:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
tomek Offline
Member

Ilość postów: 58
RE: Kłopot z woda
Ach mętne woda...

Czy akwarium jest biologicznie ustabilizowne? Jak znam życie to pewnie rybki zostały wpuszczone do akwarium na drugi dzień po założeniu albo jeszcze wcześniej kiedy jeszcze nie było stabilne biologicznie.
To najczęstszy powód trafiania się mętnej wody u początkujących... na dodatek wysokie stężenie NO3 też oznacza że z równowagą biologiczną jest nie halo.

Możesz użyć preparatu który usuwa zmętnienie ale ja bym Ci radził przede wszystkim porządnie doczytać o akwarium...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-29-2010 18:28 przez tomek.)
04-29-2010 18:25
magdac Offline
Junior Member
**

Ilość postów: 5
Rybki byly wpuszczone po tygodniu bo tak mi doradzali znajomi ktorzy maja akwaria ale wiem juz ze to za krotki czas. no czytam czytam tylko tez nie wszystko z tego czytania jest proste. generalnie na no3 znalazlam zeby zamiast chemia sprobowac roslinami rogatkiem i pistia. Kazdy kiedys zaczynal :o). wazniejsze jest to ze chce to jakos ponaprawiac dlatego pytam o rade.
04-30-2010 09:22
tomek Offline
Member

Ilość postów: 58
Chemia Ci tutaj nic nie pomoże. Nawet nie próbuj dać sobie wcisnąć w sklepie jakihś preparatów na NO3.

Po prostu czekaj. Akwarium nie było ustabilizowane a Ty wpuściłaś sporo ryb. Ważne że nie padają. Niech filtr chodzi non-stop. Daj też z 12-14 godzin światła dla roślin żeby jak najszybciej rosły. Im roślina szybciej rośnie tym więcej przerabia szkodliwych związków pochodzących z wydalin ryb.

Przyczyną zmętnienia wody może być np. nieprzepłukany żwirek. Żwirek przed użyciem trzeba solidnie przepłukać bo jak nie to zmętni wodę.
04-30-2010 18:57
Odpowiedz