Forum akwarystyczne

Pełna wersja: Rady dla laika
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Wszystkich.
Założyłam ten wątek, licząc na to że pomożecie w założeniu akwarium. Nie chciałabym od razu pakować się w wysokie koszta, tylko stopniowo wszystko ulepszać.
Zbiornik jaki mam to 70x30x30,
Mam stare akwarium po tacie 112l panoramiczne, jednak nie bardzomi się ono podoba, ale został mi cały sprzęt z tego akwarium Czy nadaje się ten sprzęt do nowego zbiornika?
Mam na myśli grzałke, filtr wewnętrzny napowietrzacz. Czytałam również trochę o filtrach i zastanawiam się nad kupnem filtra kaskadowego. Co o tym sądzicie i co polecacie? Chodzi mi po głowie zmontowanie "bimbrowni" Trochę bez sensu pakować się z koszty butli CO2 na tak stosunkowo mały zbiornik. Jesli chodzi o pokrywę to w planach jest zrobienie jej samemu z paneli podłogowych, przejrzałam kilka tematów z tym związanych i nie wydaję się to trudne, a mam pod dostatkiem świetlówek i mocowań do nich (tata mi pomoże Big Grin) i tutaj pojawia się kolejne pytanie.
Świetlówki które mam to 16w T5 i T8 myślałam o kupnie świetlówki akwarystycznej o zabarwieniu niebieskim?
Kolejna kwestia to podłoże, chciałabym aby w akwarium była dość bujna roślinność, bardzo mi się to podoba więc jakie podłoże powinnam dać? Myślałam żeby było w ciemnym kolorze brąz lub czarny.
Wiem że do wpuszczenia rybek jeszcze trochę czasu, ale moglibyście zaproponować jakieś obsady.
Wszelkie informacje i rady mile widziane
Pozdrawiam
No niestety kosztów nie unikniesz. Stopniowe ulepszanie nie zdaje egzaminu. Musisz mieć na starcie wszystko co niezbędne. Bimbrownia też nie zdaje egzaminu. Woda wali drożdżami.

Jeżeli filtr nie ma zbyt dużego przepływu jak na Twoje akwa to może się nadać ze starego.
Grzałka się nada. Tylko pamiętaj o termostacie.

Co do obsady to nie masz zbyt dużego wyboru. Raczej gatunki które wymagają niewielkiego akwarium.

Więc jak masz filtr, grzałkę i oświetlenie to teoretycznie nic nie musisz kupować.... z osprzętu oczywiście.
Co do podłoża. Ciemny żwirek o granulacji 3-5mm będzie ok.
Przekierowanie