Forum akwarystyczne

Pełna wersja: Ikra - kirys pstry
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
kirys złożył ikrę na szybie, co zrobić aby się uchowała i w ogóle? Smile
Temperatura powinna być ok. 24 stopnie i powinieneś podmienić 20% wody...

Rodzice nie opiekują się ikrą więc zalecałbym albo odowienie wszystkich rybek albo przeniesienie ikry do akwarium wylęgowego...

O karmienie lepiej nie pytaj żeby nie zapeszyć...
czesc dzis właśnie odłowiłam jaja i nie wiem czy ich nie zniszczyłam zagapilam sie i zostawilam grzałke woda miala 27 stopni zmniejszylam przelaniem do 25 jaja sie nie rozmyly ale nie wiem tez czy sie nie ugotowaly? co mam robić? i kiedy mogłyby sie wylegnac małe?
a i jeszcze jedno co znaczy przeniesc ikre do weglowego akwarium? w duzym akwarium mam wkłady weglowe w filtrze ,mam tez luzny wegiel do filtra mam go zawinac w rajsope i poprostu wrzucic do akwarium z ikra? prosze o szybką odpowiedz
Jeżeli 25 (24?) to optymalna temperatura to przy 27 nic się nie powinno stać... no chyba że ikra była by bardzo długo w takiej temperaturze.

Życzę powodzenia Smile
a za ile czasu mogę się spodziewać rybek?
Narybek wylęga się po ok. tygodniu.

Uważaj na ikrę żeby nie zgniła bo czasami gnije... Dla bezpieczeństwa możesz odkazić wodę czymś... np. trypaflawiną albo innym środkiem.
dzieki właśnie zauważylam ze ikra jest w jakiejs otoczce tak jakby ja złapała plesn czy to jest to gnicie?
Ciężko powiedzieć. Najlepiej jakbyś zapodałajakieś foto.

Generalnie jeżeli ikra jest przezroczysta to znaczy że jest ok.

Jeżeli jest np. biała no to wtedy albo jajka niezapłodnione albo gniją. W każdym razie jakie by nie były to lepiej te "zepsute" (jeśli istnieje taka możliwość) delikatnie usunąć bo pleśń czasami lubi się z jajka na jajko przenosić.
I co najważniejsze! - zaciemnij czymś akwa. Ale już za poźno patrząc na datę postu. Sad
Przekierowanie