Moje rybki ostatniosą jakieś osłabione i osowiałe. Mam 2 welonki i 2 mieczyki. Tydzień temu zmieniłam akwarium. Miałam 16l, a teraz mam 23l. Następnego dnia przestały pływać. Zaczęły leżeć na dnie. Myślałam, że po prostu muszą się zaklimatyzować w nowym akwarium. Ale ostatnio zaczęłam się o nie martwić. Energię odzyskują tylko wieczorem, jak jest pora jedzenia. Dostają jedzenie i normalnie pływają przez ok kwadransu. Po kwadransie znowu leżą na dnie. Wspomnę jeszcze o tym, że jeden mieczyk jest w ciąży. Gdy zeszłym razem zmieniałam im akwarium tak się nie zachowywały. Boję się, że mogą zachorować (a dopiero co wyleczyłam 1 welonka z zapalenia pęcherza pławnego). Żadnych innych objawów raczej nie ma. Tylko odchody 1 welonki (tej drugiej) są białe. Co może im być?
A w jaki sposób zmieniłaś im akwarium?
Użyłaś w tym nowym akwa wody ze starego akwarium czy świeżej?
Jak to wszystko zrobiłaś?
Coś musiałaś zrobić nie tak przy zmianie akwa i skoro już welony nie wytrzymują to muszą być kiepskie te warunki.
nalałam im świeżej wody jak do normalnej zmiany akwarium wszystko (kamienia, ozdoby) są ze starego akwarium. Nie wiem co mogłam zrobić nie tak

Jak można nalać świeżej wody do akwarium?
Ona stała ok 5 dni to chyba dobrze??
Jeżeli wymieniłaś całą wodę to źle...
Jeżeli dolałaś tylko tyle wody ile było potrzebne aby uzupełnić różnicę w pojemnościach akwariów to ujdzie...
Natomiast wszystko to jest nieistotne.
Zastanowiłaś się co robisz? Trzymanie takich ryb w akwarium 23 litrowym jest czymś absurdalnym.
To jest istne barbarzyństwo.
Oddaj rybki do sklepu jeżeli nie potrafisz im zapewnić odpowiednich warunków.
dzięki za pomoc one zawsze były zadowolone zresztą już zaczynają narmalnie pływać
Napewno nigdy nie były w takich warunkach zadowolone a już napewno nie świadczy o tym to że normalnie pływają.