Forum akwarystyczne

Pełna wersja: Zapalenie pęcherza pławnego
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Choroba uleczalna.
Najczęściej dotyka welonek i pielęgnic nieumiejętnie karmionych pokarmem w pałeczkach.
Objawy:
-Rybka pływa brzuchem do góry,
-nie może zanurkować,
-pływa pod powierzchnia wody.
Przyczyny:
Karmienie nie rozmoczonym pokarmem dla złotych rybek i pielęgnic w pałeczkach, czasami atak bakterii chorobotwórczych.
Leczenie:
Podanie rybce lekkostrawnego pokarmu, najlepiej rozmoczonego.
W przypadku infekcji bakteryjnej podajemy antybiotyk wraz z pokarmem:
Penicylina krystaliczna 600 000jednostek na 100l.
Zapobieganie:
Podawanie rybom rozmoczonego pokarmu, stała temperatura wody, dobre warunki hodowlane.
Mam pytanie .Mój neon pływa przy dnie na boku czy to może być objawa tej choroby???
Mam akwarium 80cm dł 40 szer. i 50 - 60 wysokosci. temperatura wody wynosi 30 stopni.
karmie je 1 dziennie rano platkami.Pomóżcie mi prosze.
Odpiszcie tu lub na e-mail ab_jb_sb@interia.pl lub gg.1638995
Mam 4 żałobniczki 5 gupików 2 neony 2 takie czarne cale i 2 z czerwnymi ogonkami
mam podobny problem,moja brzanka była w dobrej formie,normalnie jadła i jak na brzanke przystało była bardzo ruchliwa aż do wczoraj,nie może utrzymac się w odpowiedniej pozycji?leży do góry brzuchem,próbuję przekręcic się ale utrzymuję sie tak tylko przez chwilkę a potem znowu wypycha ją do góry brzuchem, akwarium jest dobrze natlenione temperatura w granicach 25-27 stopni, jeśli chodzi pokarm to różnie czasami ochotka czasami larwy dafni bądz też płatki.Może to przez pokarm?jak tak to co jej podawac?Jeśłi chodzi o litraż to niestety nie za duży bo tylko 60 l a brzanka nie ma towarzystwa gdyż wziełam ją od pewnych ludzi bo tam nikt nie pamiętał o karmieniu wyłączaniu i włączaniu grzałki czy światła..proszę o pomoc bo nie mogę patrzec jak sie męczy z góry dziękuje
Niestety brzanka ma zapalenie pęcherza pławnego, a to już zostaje do końca życia ryby...
Przekierowanie